Παραθέτω ένα κείμενο που είχα ετοιμάσει για παν ενδεχόμενο – το οποίο και έβαλα στο συρτάρι μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία της προηγούμενης Δευτέρας.
Φεύ….
Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις ενός Grexit ;
Έλεγχοι κεφαλαίων και κλειστές τράπεζες.
Τί σημαίνει έλεγχος κεφαλαίων:
- Επιβολή πλαφόν σε αναλήψεις ανά ημέρα, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα. Σε αυτό συνυπολογίζονται όλες οι αναλήψεις μετρητών (μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω λογαριασμών όψεως/τρεχούμενου/ταμιευτηρίου)
- Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, ούτε να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές
- Δεν θα μπορούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία
- Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωση πλην των ανειλημμέων προ της επιβολής των περιοριστικών όρων και μάλιστα με την παρουσίαση έγγραφων διακαιολογητικών σην ΤτΕ.
- Πληρωμή μισθοδοσίας μόνο με την επιβολή δικαιολογητικών
- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για σπουδές, νοσήλια ή ταξίδια στο εξωτερικό
Επιχειρήσεις:
Η καθημερινή λειτιυργία της αγοράς είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα. Εξάλλου ένα μεγάλο μέρος των 40 δις που έχουν φύγει στο εξωτερικό από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ρευστά διαθεσιμα εταιριών που τα έχουν «εμβάσει» στο εξωτερικό για παν ενδεχόμενο.
Μηδενική ικανότητα χρηματοδότησης του εμπορίου σε μια περίοδο μάλιστα που όσες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει εξωστρέφεια για να αποδράσουν από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας χρειάζονται φθηνά κεφάλαια κίνησης.
Πάγωμα πιστώσεων για όλες τις εισαγωγές και ανάγκη για 100% εξόφληση των προμηθευτών σε μετρητά.
Δυσκολία ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων από τους διεθνείς οίκους (οι πελάτες ζητούν εγυυήσεις καλής εκτέλεσης παραγγελιών) καθώς και χρηματοδότησή τους από τις ελληνικές τράπεζες: Όποιος δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα αντιμετωπίσει τεράστια προβήματα λειτουργίας.
Εταιρίες που έχουν συνάψει ομολογιακά δάνεια σε ευρώ ή δολλάρια με ξενους πιστωτές à Διπλασιασμός αξίας δανείου à ανέφικτη εξυπηρέτηση δανείου παράλληλα με συντριπτική απώλεια εσόδων από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στο εσωτερικό à απολύσεις, ανεργία, διαρροή στελέχιακού δυναμικού
Γενικευμένη στάση πληρωμών κράτους και ιδιωτών = ξοδεύω μόνο όσα εισπράττω –> αυτόματη δημιονομική προσαρμογή – προάγγελος για δέσμευση καταθέσεων
Ιδιωτικός τομέας – αντιμέτωπος με διεθνή δυσπιστία –> μείωση εξαγωγών και επενδύσεων
Τουρισμός:
–> ανασφάλεια από ταξιδιωτικές οδηγίες. Πολλαπλασιαμός χρεών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο νέο νόμισμα που συνεχώς θα υποτιμάται. Αύξηση πληθωρισμού –> αύξηση επιτοκίων δανεισμού
Κοινωνικές Συνέπειες:
- Ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση: Νέο κύμα ανέργων/απόρων που θα προστεθεί στη δεξαμενή των 1,5 εκ ανέργων και 4 εκ φτωχών. Και τούτο όταν η τρέχουσα κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείται σε επιδόματα μόνο στο 1/10 των ανέργων, πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για μόνο 20.000 άτομα, και προσπαθεί να καλύψει μέσω νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση μόνο 150-200.000 πολίτες. Από την άλλη για να καλύψει μισθούς και συντάξεις προχώρησε σε πραξικοπιματική ΠΝΠ δεσμεύοντας όλα τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου και της ΤτΕ. Ήδη παρατηρούμε ελλείψεις σε νοσοκομεία και άλλες βασικές υποδομές.
- Μαύρη αγορά και οργανωμένες μαφίες.
Επιπτώσεις στο χρέος:
- Αύξηση χρέους λόγω μείωσης του ΑΕΠ. Θα μεγαλώνει σε αξία όσο το νόμισμα υποτιμάται. Αντικοινωνική αναδιανομή του ΑΕΠ από τις επενδύσεις αυτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό οι οποίοι θα αγοράσουν ¨τζάμπα¨Ελλάδα στο νέο εθνικό νόμισμα.
Σε σενάριο του 2012 η ΕΤΕ προέβλεπε σε περίπτωση GREXIT:
- 65% υποτίμηση εθνικού νομίσματος
- πληθωρισμό άνω του 30%
- ανεργία στο 35%
- 55% απώλεια βιοτικού επιπέδου με βάση το 2012 (και όχι το 2006)
Τί θα γίνει με τα ομόλογα και τα Έντοκα;
Εξαϋλωση κάθε επένδυσης σε κρατικά χρεόγραφα και μηδενισμός της αξίας του.
Posted on 28/06/2015
0