Και γω τι θα βγάλω, ρε φίλε, αν σου κόψω απόδειξη;

Posted on 19/01/2012

0


Αναδημοσιεύω ένα πολύ επιτυχημένο άρθρο που διάβασα σήμερα, του Αργύρη Κωστάκη, από το aixmi.gr.
Αναρωτιέμαι που πάμε…

«Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Το ημερολόγιο ενός φορολογούμενου». Γιατί αυτό ακριβώς είναι. Η καθημερινότητα ενός μέσου πολίτη στην αγορά και η συλλογή αποδείξεων ενός συγκεκριμένου ποσού, ώστε να μην πληρώσει και από πάνω στο φετινό εκκαθαριστικό.

Έχω την εντύπωση ότι κατέγραψα λεπτομερώς όλες τις αγορές μου το πρώτο δεκαπενθήμερο του χρόνου, ώστε το «ημερολόγιο» να είναι πλήρες. Εννοείται ότι στην Ελλάδα που βουλιάζει κάθε ώρα όλο και πιο πολύ στην κινούμενη άμμο της φτώχειας, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα! Το κράτος εξακολουθεί να κλέβει μισθωτούς και συνταξιούχους. Και αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες – τουλάχιστον σε αυτούς που έπεσα -να κλέβουν ή να προσπαθούν να κλέψουν το κράτος.

Χωρίς χρονολογική σειρά λοιπόν μου έκοψαν αποδείξεις:

*Μία στις τέσσερις φορές ο φούρναρης που αγόρασα ψωμί (υπολογίστε 80 λεπτά του ευρώ η φρατζόλα επί χιλιάδες πελάτες το χρόνο).

* Δύο στις δύο φορές ο πρατηριούχος που έβαλα βενζίνη (γιατί η απόδειξη βγαίνει αυτόματα).

* Δύο στις δύο φορές το σούπερ μάρκετ (γιατί η απόδειξη βγαίνει αυτόματα).

* Μία φορά η οδοντίατρος για μία επίσκεψη.

* Προς τιμήν τους πέντε στις έξι φορές μικρά μαγαζάκια για ποσά τους ενός ευρώ για μία τυρόπιτα ή ένα γάλα.

* Προς τιμήν του ο μανάβης (που είναι Αλβανικής υπηκοότητας) για έναν λογαριασμό 5 ευρώ.

* Δεν μου έκοψε απόδειξη για 20 ευρώ ο υδραυλικός που ήρθε σπίτι για δέκα λεπτά να επισκευάσει μία βρύση. Όταν του τη ζήτησα, μου είπε ότι έχει τα βιβλία του ο λογιστής και θα μου τηλεφωνήσει για να πάω να την πάρω!

* Δεν μου έκοψε απόδειξη ο ιδιοκτήτης σε μια ταβερνούλα που πήγα με τη συντροφό μου (για ένα λογαριασμό 27 ευρώ). Όταν του τη ζήτησα μου είπε ότι έχει πρόβλημα η ταμειακή μηχανή αλλά θα μου τη στείλει, ζήτησε μάλιστα και τη διεύθυνσή μου.

* Δεν μου έκοψε απόδειξη το μπαρ που πήγα αμέσως μετά (για έναν λογαριασμό 13 ευρώ). Όταν τη ζήτησα άκουσα το πρωτοφανές «δεν έκοψα γιατί δεν μου ζήτησες»!

* Τέλος, δεν μου έκοψε απόδειξη ο μηχανικός που πήγα τη μοτοσικλέτα μου για μια αιφνίδια βλάβη που κόστισε 40 ευρώ.«Κι εγώ τι θα βγάλω, ρε φίλε, αν σου κόψω απόδειξη», ήταν η απάντησή του όταν του ζήτησα. Αλλά έδωσα τόπο στην οργή κι έφυγα.
Χωρίς κανένα σχόλιο, τα αφήνω στην κρίση των επισκεπτών του aixmi.gr το οδοιπορικό ενός πολίτη στο μαγικό κόσμο της φοροδιαφυγής. Ο καθένας φαντάζομαι θα έχει να διηγηθεί τα δικά του περιστατικά. Και, βεβαίως, και οι ίδιοι που δεν κόβουν ή αποπειρώνται να μην κόψουν απόδειξη, πέφτουν καθημερινά στις συναλλαγές τους «θύματα» άλλων. Και ο φαύλος κύκλος είναι χωρίς τέλος.»

Πηγή: «aixmi.gr»

Posted in: aixmi.gr