Πείτε με νεοφιλελεύθερο, πείτε με όπως θέλετε…

Posted on 15/11/2011

1


αλλά μην συνεχίζετε να ρίχνετε περισσότερο ανάθεμα στις αγορές. Από καιρό ήθελα να βρω αφορμή να μιλήσω επιτέλους για το ρόλο των αγορών στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία οι πολιτικοί κρύβουν τις αδυναμίες και τις παραλείψεις τους πίσω από το μανδύα των αγορών. Στη χώρα μας γίνεται το ίδιο και με τις τράπεζες  (αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο το οποίο θα αναλύσουμε στο προσεχές μέλλον- Επιχειρώ στη χώρα αυτή από τη μια αλλά όντας οικονομολόγος από την άλλη, οφείλω να ομολογήσω ότι πρέπει να έχουμε μια πιο σφαιρική θεώρηση για τα πράγματα- κλείνω την παρένθεση). Αναδημοσιεύοντας ένα μέρος του σημερινού άρθρου του Κώστα Στούπα στο capital.gr νομίζω ότι έχουμε ανάγλυφα μια περιγραφή της πραγματικότητας.

«Ποιοι και γιατί στοχοποιούν την Ελλάδα

Οι πολιτικοί ενοχοποιούν τα τελευταία χρόνια τις αγορές για να κρύψουν τα δικά τους λάθη. Αυτό δεν σημαίνει πως οι αγορές δεν κάνουν λάθη. Οι αγορές μαζί με υψηλό κριτήριο αξιολόγησης που διαθέτουν, κουβαλάνε και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, υποκύπτουν εύκολα στο συρμό. Οι αγορές και οι μπροστάρηδές τους, οι οίκοι αξιολόγησης, δεν πρόβλεψαν το κραχ του 2008 και στην συνέχεια προσπάθησαν να επανορθώσουν, ανεβάζοντας το «ευαισθητόμετρο» και βλέποντας παντού προβλήματα.

Γιατί την Ελλάδα…

Μετά το κραχ του 2008  επειδή χαθήκαν πολλά λεφτά, οι δανειστές έγιναν πιο προσεκτικοί σε ποιον δανείζουν. Τα νερά της «πλημμυρίδας» τραβήχτηκαν και ο πρώτος που φάνηκε πως κολυμπούσε γυμνός ήταν η Ελλάδα.  Ούτως ή άλλως η Ελλάδα στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας έχει χρεοκοπήσει 5-6  φορές, γιατί έχει συνηθίσει να «κολυμπάει» γυμνή στα αγκάθια… Μια πρώτη απάντηση είναι απλή.

Το 2006 το ελληνικό δημόσιο είχε έσοδα 47,2 δισ. ευρώ και δαπάνες 63,6 δισ. ευρώ. Άρα, έλλειμμα 15,3 δισ. ευρώ. Το 2009 οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 89,5 δισ. ευρώ και τα έσοδα στα 50,7 δισ. ευρώ. Άρα, έλλειμμα 39 δισ. ευρώ.  

Το 2006 οι αγορές δάνειζαν αμέριμνα γιατί δεν είχαν καεί στο «χυλό» του 2008. Το 2008 φυσούσαν και το γιαούρτι…

Για μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το εμπορικό έλλειμμα των 28 δισ. ευρώ και την παντελή απουσία παραγωγικού ιστού στη χώρα των δημοσίων υπαλλήλων, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των επαγγελματιών επαναστατών που κλείνουν δρόμους και λιμάνια μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.»

Πηγή:www.capital.gr

 

Η συνέχεια στο επόμενο…
Posted in: Friends, Personal